Tanken som blev en stiftelse

Kära Mormor!

När jag var liten och bodde i Säffle for vi ofta till Tasere och hälsade på. Vi åkte i min fars gamla Buick med gula träekrar i hjulen och registreringsnumret S 6119 som man kunde vända uppochner på. Mycket har jag glömt i mina dagar men inte besöken hos dig, i vart fall från femårsåldern. Jag minns till exempel en gång när jag hade fått det fantastiska förtroendet att hacka med en bordskniv i ytan på middagens pannbiffar och fick för mig att fråga: Hur gammal är du Mormor? Nästan sextiofem svarade du. Det var en chock. Så hemskt gammal! Året var 1930, jag är född 1925. Din mor,­ gamlamormor född 1839,­ satt på kökssoffan i ett svartvitt huckle och malde kaffe.

Min mor Malin har berättat för mig om sin barndom. Sex mer eller mindre vilda ungar, iskyla vintertid så dörrarna täcktes av rimfrost, som födkrok ett litet jordbruk som inte ensamt kunde föda en stor familj. Särskilt inte som de konstnärer som köpte mjölk, ägg och smör av dig ofta betalade med målningar i stället för reda pengar.

Olas bildhuggeri i verkstan borde ha inbringat en del men han var inte bra på att begära lön eller ersättning. Så det blev till att då och då be kassaförvaltare Elis om en peng till skor eller annat nödvändigt till barnen. Ofta fick du nöja dig med hälften av vad du bad om för Elis han var ekonom.

Jag kan se dig som Malin har berättat när du går i vinterkvällarna uppför Nytomtabacken till dasset i lagårn med alla små barnen som kycklingar under din stora varma schal. Brattfors hette dasset beläget högt ovanför gödselstacken. Jag har själv suttit där och tittat på vykorten med tavlor av Arosenius och andra framstående konstnärer, livrädd att trilla ner genom det alltför stora hålet. Men Nytomtabarnen dom fick en trygghet som varade livet ut.

Någon vidare skolning fick du inte men ett klart intellekt och intensiv vetgirighet gav dig ändå en aktningsvärd bildning. Du brukade berätta om hur du i skolan fick lära dig katekesen som ett rinnande vatten med skiljetecken och allt. "Jesus sade preck preck (d.v.s. kolon). Mina kära lärjungar preck streck (semikolon) ..." Annars var geografi ditt älsklingsämne och Stig Dagerman blev så småningom din favoritförfattare.

Det var du Mormor som sådde det växtkraftiga fröet i mitt sinne när du sa: Det är min önskan att den här gården ska bevaras.

Från Böret

Christina Eriksson Christina och kalven, relief på ekskåp (Nationalmuseum), skuren av Olof Eriksson efter förlaga av Christian Eriksson.