Utställningen 2021 visade upp Herman i Falla

Sommaren 2021 visade vi utställningen ”Herman i Falla – en mästerlig träsnidare” och textilformgivaren Vega Syversætre Johannessens verk av vävda textilier.

Herman i Falla - en mästerlig träsnidare

Herman i Falla var en skicklig träsnidare från Gunnarskog utanför Arvika och som levde under
1900-talet. Han gjorde armaturer till olika former av inomhusbelysning, men även annan inredning, som
till exempel askar, skålar, fat, stånkor, vaser, ljusstakar, tavlor och skulpturer. Han kombinerade ofta svarvade former med skurna ornament och mindre skulpturer. Formerna hittade han i naturen och förädlade dem sedan genom att skära ut matematiskt uträknade spiralformer för hand.

Herman i Falla var en multikompetent levnadskonstnär som även var musikalisk. Medan han skapade formulerade han också dikter.

Vävbindningar av Vega Syversætre Johannessen

Sommaren 2021 hade vi besök av textilformgivaren Vega Syversætre Johannessen, som arbetar i vävstugan. Hon är utbildad vid Textilhögskolan i Borås. I somras arbetar hon med prover till en större vävnad, där hon satte ihop olika vävbindningar. Projektet ingår i ett forskningsprojekt som heter ”STADSPLANERING” där Vega fördjupar sig i olika tendenser i vårt samhälle.

I vävstugan kan du läsa mer om Vegas arbete och titta på en utställning av hennes tidigare verk, som är gjorda genom tuftade, maskinvävda och handvävda tekniker.
Vega jobbar gärna med de element som finns runtomkring; ljuset, materialen, perspektiven. Med ytor och strukturer av naturliga material strävar hon efter att verken ska tala till de föremål eller byggnader och människor som finns på platsen och att de ska skapa rum för samtal, trygghet och tolerans.
Läs mer om Vega på www.vegasyversaetre.com