"Gammalt sätt på nytt vis"

Michael Sandström, möbelsnickare och konstnär

”Jag har rest mycket i mina dagar både i Sverige och utomlands för att studera konst, serieteckning, grafisk design, språk, ekologisk odling för att slutligen landa i mitt nuvarande yrke som möbelsnickare.

I mitt första år på Träakademien i Kramfors sökte jag upp Curt Ericson i Arvika för en praktikplats hos honom. Då Träakademien är en traditionsinriktad möbelsnickarutbildning i gustaviansk stil passade Curts hantverk perfekt in i bilden och vi pratade mycket om svarvning. Det här var 2017 och då hade Curt inte varit i verkstaden på ett tag pga dålig syn, så det blev ingen praktik.

När jag 2019 tagit min högskoleexamen, startat eget snickeri och blivit medlem i Arvika konsthantverk fick jag en beställning av en möbel med intarsia. Jag kontaktade Curt igen för jag visste att han hade en fanerpress i verkstaden. Jag tog med honom till verkstaden som han inte hade besökt på några år och jag förstod hur mycket kärlek han har för denna plats, trähantverket och rabatterna vid solbänken utanför.

Redan i mitt första möte med verkstaden fylldes jag av glädje, för skaparlusten här lockar en trähantverkare till varje vrå bland mallar, handverktyg och hyvelbänkar i denna fina byggnad belagd i ett omsorgsfullt bevarat kulturområde.”

Målning av kvinna som står framför en tavla.
Stafflibord
Affisch om Nytomta och Nyttokonst