Vävresidens Nytomta Minnesgård

Vill du vistas på en rofylld plats där du kan utveckla ditt vävande? Vill du utforska traditionella bindningar och inspireras av mönsterskatten efter konstväverskan Hanna Eriksson? Sök vårt vävresidens på Nytomta Minnesgård!

Nytomta Minnesgård och stiftelsen ”Malin Erikssons stiftelse till Christina och Ola Erikssons minne” ger alla som arbetar med textil konst eller textilt konsthantverk genom handvävning möjlighet till att ansöka om residens i vår vävstuga. Residenset har plats för 1-2 vävare så du kan söka ensam eller tillsammans med en kollega.

Du som blir tilldelad residenset får full tillgång att använda vår vävstuga som ateljé och bostad under vår sommarsäsong, samt tar emot besökare i vävstugan under gårdens öppettider. Vi ser gärna att du också ställer ut tidigare vävda alster i vävstugan under residens tiden.

Vävstol i vävstugan på Nytomta gård

Vävstugan

I vävstugan finns ett flertal handvävstolar med kontramarsch och all nödvändig väv utrustning. Vårt materiallager är tillgängligt för residenstagaren.

Det är också i själva vävstugan som residenstagaren bor. Vävstugan har sovloft, fullt utrustat kök för självhushållning samt badrum med dusch och tvättmaskin.

Vem kan ansöka?

Alla som arbetar med textil konst eller textilt konsthantverk genom handvävning. Vi ser gärna att studenter som fortfarande är under utbildning tar möjligheten att söka residenset.

Publikt möte

Residenset är förlagt till sommarsäsongen då Nytomta Minnesgård håller öppet för besökare. Våra öppettider är tisdag-söndag, kl. 11:00-17:00. I residenset ingår således att även ta emot besökare i vävstugan och visa fram sitt hantverk, torsdag – söndag eller efter överenskommelse.

 

Närbild på vävstol
Rullar med garn

Praktisk information

Period: 4 veckor (eller längre) efter överenskommelse.
Vi ser gärna att du kommer på besök till platsen i före själva residenset, för att se dig omkring, göra dig hemmastadd i vävstugan och med omgivningarna.

Plats: Residensplatsen är Nytomta Minnesgård, Taserud, Arvika. Strax intill ligger kända Rackstadmuseet. Avstånd till Arvika centrum är 3 km, 1 km till närmaste matbutik.

I Arvika finner du ett blomstrande konst- och kulturliv, stolta hantverkstraditioner och storslagen natur. Arvika har en levande och mysig innerstad med flera kaféer, restauranter och små butiker. Kommunen rymmer många kreativa och hantverksbaserade näringar och verksamheter, bland andra Rackstadmuseet, Klässbols Linneväveri och Sveriges äldsta Hantverkskooperativ, Arvika konsthantverk.

Det här ingår: Full tillgång till att använda Nytomtas Vävstuga som ateljé och bostad under 4 veckor på sommaren. Residenstagaren erhåller också ett stipendium på 5 000 kr.

Ditt åtagande: Att arbeta aktivt i vävstugan med ditt hantverk och det vävprojekt du beskriver i din ansökan. I vävstugan kan du också ställa ut tidigare alster. Du tar emot Nytomtas besökare i vävstugan så de kan ta del av ditt arbete. Du medverkar också i ett publikt möte under ”Kristinadagen”, 23/7 och som planeras i samarbete med representant från Nytomta Minnesgård.

Ansökan

Välkommen med din ansökan inför sommaren innevarande år.

I ansökan behöver du:

Berätta om din textila bakgrund, kunskapsnivå och utbildning.

Beskriva hur ett residens på Nytomta skulle göra skillnad i ditt skapande.

Har du en projektidé för din residens tid på Nytomta Minnesgård? Berätta! Tekniken skall vara handvävning.

Du får information via mejl om när du väntas få besked om antagning. 

Urval

Urval sker genom en referensgrupp samt representanter från styrelsen i Nytomta Minnesgård.

Utvärdering

Efter avslutat residens önskar vi en sammanfattning och utvärdering av residenset, gärna med bilder.

Kontakt

För ansökan och frågor om residenset kontakta Åse Granfeldt på e-post: info@nytomta.se

Vävresidenset arrangeras av Nytomta Minnesgård och ”Malin Erikssons stiftelse till Christina och Ola Erikssons minne”

Skylt med texten Nytomta minnesgård