Vävresidens Nytomta Minnesgård

Vill du vistas på en rofylld plats där du kan utveckla ditt vävande? Vill du utforska traditionella bindningar och inspireras av mönsterskatten efter konstväverskan Hanna Eriksson? Sök vårt vävresidens på Nytomta Minnesgård!

Nytomta Minnesgård och stiftelsen ”Malin Erikssons stiftelse till Christina och Ola Erikssons minne” ger alla som arbetar med textil konst eller textilt konsthantverk genom handvävning möjlighet till att ansöka om residens i vår vävstuga. Residenset har plats för 1-2 vävare så du kan söka ensam eller tillsammans med en kollega.

Du som blir tilldelad residenset får full tillgång att använda vår vävstuga som ateljé och bostad under vår sommarsäsong, samt tar emot besökare i vävstugan under gårdens öppettider. Vi ser gärna att du också ställer ut tidigare vävda alster i vävstugan under residens tiden.

Vävstol i vävstugan på Nytomta gård

Vävstugan

I vävstugan finns ett flertal handvävstolar med kontramarsch och all nödvändig väv utrustning. Vårt materiallager är tillgängligt för residenstagaren.

Det är också i själva vävstugan som residenstagaren bor. Vävstugan har sovloft, fullt utrustat kök för självhushållning samt badrum med dusch och tvättmaskin.

Vem kan ansöka?

Alla som arbetar med textil konst eller textilt konsthantverk genom handvävning. Vi ser gärna att studenter som fortfarande är under utbildning tar möjligheten att söka residenset.

Publikt möte

Residenset är förlagt till sommarsäsongen då Nytomta Minnesgård håller öppet för besökare. Våra öppettider är tisdag-söndag, kl. 11:00-17:00. I residenset ingår således att även ta emot besökare i vävstugan och visa fram sitt hantverk, torsdag – söndag eller efter överenskommelse.

Under ”Kristinadagen” 23/7 blir residenspersonen presenterad under ett publikt möte/arrangement. Det finns då möjlighet att få hålla en egen presentation eller visning. Planeringen av det publika mötet sker i samråd med representant från Nytomta Minnesgård.

Närbild på vävstol
Rullar med garn

Praktisk information

Period: 4 veckor (eller längre) efter överenskommelse i perioden 26 juni-13 aug. 2023.
Vi ser gärna att du kommer på besök till platsen i före själva residenset, för att se dig omkring, göra dig hemmastadd i vävstugan och med omgivningarna.

Plats: Residensplatsen är Nytomta Minnesgård, Taserud, Arvika. Strax intill ligger kända Rackstadmuseet. Avstånd till Arvika centrum är 3 km, 1 km till närmaste matbutik.

I Arvika finner du ett blomstrande konst- och kulturliv, stolta hantverkstraditioner och storslagen natur. Arvika har en levande och mysig innerstad med flera kaféer, restauranter och små butiker. Kommunen rymmer många kreativa och hantverksbaserade näringar och verksamheter, bland andra Rackstadmuseet, Klässbols Linneväveri och Sveriges äldsta Hantverkskooperativ, Arvika konsthantverk.

Det här ingår: Full tillgång till att använda Nytomtas Vävstuga som ateljé och bostad under 4 veckor sommaren 2023. Residenstagaren erhåller också ett stipendium på 5 000 kr.

Ditt åtagande: Att arbeta aktivt i vävstugan med ditt hantverk och det vävprojekt du beskriver i din ansökan. I vävstugan kan du också ställa ut tidigare alster. Du tar emot Nytomtas besökare i vävstugan så de kan ta del av ditt arbete. Du medverkar också i ett publikt möte under ”Kristinadagen”, 23/7 och som planeras i samarbete med representant från Nytomta Minnesgård.

Ansökan

Ansök senast den 31 mars.

I ansökan behöver du:

Berätta om din textila bakgrund, kunskapsnivå och utbildning.

Beskriva hur ett residens på Nytomta skulle göra skillnad i ditt skapande.

Har du en projektidé för din residens tid på Nytomta Minnesgård? Berätta! Tekniken skall vara handvävning.

Besked om antagning kommer senast 21 april.

Urval

Urval sker genom en referensgrupp samt representanter från styrelsen i Nytomta Minnesgård.

Utvärdering

Efter avslutat residens skickas en kort redogörelse och utvärdering av residenset till representant från Nytomta Minnedsgård, gärna med bilder.

Kontakt

För ansökan och frågor om residenset kontakta styrelseledamot Therese Henner på e-post: therese.henner@gmail.com

Vävresidenset arrangeras av Nytomta Minnesgård och ”Malin Erikssons stiftelse till Christina och Ola Erikssons minne”

Skylt med texten Nytomta minnesgård
Vävtextilier på en bänk.

Stipendiater i vävresidenset sommaren 2023

Styrelsen för Malin Erikssons stiftelse till Christina och Ola Erikssons minne är mycket glada att under sommaren 2023 kunna välkomna två stipendiater till residens i Nytomtas vävstuga; Leen De Ridder och Elsa Mellquist! Besökare till gården kommer både kunna träffa stipendiaterna, se och samtala om deras arbete i vävstolen.

Leen De Ridder

Leen är född och uppväxt i Belgien och bor sedan 5 år tillbaka här i Sverige. Hon studerar nu handvävning på Sätergläntan, Institutet för slöjd och hantverk, vid Insjön i Dalarna. Hon vill använda residenset till att förbereda sig inför sitt tredje år på Sätergläntan, där planen är att ta gesällbrev i handvävaryrket under våren 2024. Sätergläntan är en skola med mycket fokus på det traditionella brukshantverket, teknik och kulturhistoria och detta inspirerar även hennes arbete i vävstolen.

 

Ett fönster med vävda gardiner.

”Jag känner mig nyfiken och undrar ofta hur väverskor förr tänkte kring design, materialval, tekniker, arbetsmoral, etc. och på vilket sätt vävningen var en del av deras liv. Det finns mycket inspiration i vad dessa väverskor har gjort, men dessutom kunskap som borde finnas kvar och utvecklas vidare.”

Leen önskar också finna nya infallsvinklar och inspiration till sina vidare vävstudier under residenset på Nytomta och kommer därför studera de mönster och textilier som finns kvar efter gårdens dotter, handväverskan Hanna Eriksson.

Perioden för Leens residens i vävstugan är 25 juni – 23 juli.

Elsa Mellquist

Elsa har många års studier inom konst, textil och hantverkspedagogik i ryggen och tog kandidatexamen från HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk-Valand 2021.

I examensprojektet ”Naturrutan – en visualisering av natur med natur” skapade hon vävar målade med växtfärger där intentionen var att synliggöra naturens färger. Att visualisera naturens rika färgskala samt att visa på vilka färgpigment som kan skapas av växter från naturen. I ”Naturrutan” blev naturen och dess färger som ett visuellt bibliotek, där hon i färg- och formundersökningar använde sig av naturmaterial och inspirerades av naturens former, strukturer och färgkombinationer.

”Att experimentera med olika strukturer och material i väven och utforska vad det tillför till den slutgiltiga bilden är något jag skulle vilja fortsätta med och fokusera på i ett residens på Nytomta Minnesgård. Även att inspireras av naturen och kunna använda de växter som finns runtom gårdens närmiljön att växtfärga med.”

 

Vävd matta som hänger på en lina mellan två träd.

Elsa arbetar nu, i kombination med sitt eget skapande som textilcoach, i daglig verksamhet med musikalinriktning. Residenset hoppas hon kunna ge tid och utrymme för att fokusera på sitt skapande i vävstolen och en vidare utforskning av olika strukturer och material till sina verk.

Perioden för Elsas residens i vävstugan är 17 juli – 13 augusti.

Vävtextilier som hänger i träd.